Koronavírus: USA zaznamenali vyše 1200 nových úmrtí, celkovo ich je už nad 150.000

30.07.2020 Celý región

Washington 30. júla (TASR) - Spojené štáty zaznamenali v stredu 1267 nových úmrtí na koronavírus za posledných 24 hodín, informovala americká Univerzita Johnsa Hopkinsa, ktorú citovala tlačová agentúra AFP.

Najnovší denný počet mŕtvych zaznamenali USA zároveň so smutným míľnikom - a tým je celkový počet 150.000 mŕtvych od nahlásenia prvého úmrtia súvisiaceho s koronavírusom koncom februára.

Krajina, ktorú pandémia zasiahla najťažšie na svete, hlásila aj 68.086 nových denných prípadov infekcie koronavírusom. Údaje platili v stredu k 20.30 h miestneho času (vo štvrtok k 02.30 h SELČ), ako uviedla univerzita so sídlom v meste Baltimore.

Celkovo USA zaznamenali 150.447 úmrtí z vyše 4,4 milióna celkovo zistených infekcií.

Po poklese prípadov infekcie koncom jari Spojené štáty znova hlásia nárast v ochoreniach COVID-19 spôsobovaných koronavírusom, predovšetkým v južných a západných štátoch.

Obzvlášť tvrdo je pandémiou zasiahnutý štát Florida a v stredu oznámil rekordných 216 nových úmrtí za posledných 24 hodín. Celkovo ich tam zaznamenali vyše 6300.
 
 

Čína hlásila vo štvrtok 105 nových prípadov

Peking 30. júla (TASR) - Čína hlásila vo štvrtok 105 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok od apríla. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na čínske zdravotnícke úrady.

Z nových prípadov je 102 výsledkom domáceho prenosu.

Z najnovších údajov čínskej Národnej zdravotnej komisie vyplýva, že 96 prípadov zistili v provincii Sin-ťiang na západe Číny, ktorá je od začiatku tohto mesiaca jedným z nových ohnísk nákazy v krajine. Situácia sa tam naďalej zhoršuje napriek oficiálnym predpovediam, že šírenie nákazy sa už bude spomaľovať.

Päť nových infikovaných hlásili aj severovýchodnej provincii Liao-ning, kde nákaza v továrni na spracovanie rýb a plodov mora v prístavnom meste Ta-lien spôsobila, že časti mesta museli úrady zatvoriť a zrušili aj stovky letov.

Napriek týmto opatreniam sa nákaza z Ta-lienu rozšírila do deviatich iných miest. Jeden nový lokálny prípad zistili vo štvrtok aj v Pekingu.

Tri dovezené prípady hlásili tiež v provinciách Jün-nan, Kuang-tung a Ša-an-si.
 
 
 

Počet nových prípadov koronavírusu vo Francúzsku stúpol o 1392

Paríž 30. júla (TASR) - Počet nových prípadov nákazy koronavírusom vo Francúzsku stúpol v stredu o 1392, čo je najvyšší denný nárast za posledný mesiac. Tento údaj zrejme zosilní obavy ľudí, že už prišla druhá vlna nákazy, aj napriek tomu, že predstavitelia krajiny to nepripúšťajú. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

Po najnovšom prírastku infekcií má Francúzsko celkovo 185.196 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom od začiatku pandémie. Zdravotnícke úrady uviedli, že počet infikovaných pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) síce plynulo klesá, ale všetky ukazovatele ochorenia COVID-19 naznačujú "väčšie šírenie koronavírusu".

Reprodukčné číslo R0, ktoré rastie od začiatku mesiaca, je teraz "vyššie než 1,3", a nárast bol zaznamenaný predovšetkým za posledných 24 hodín, vysvetlili predstavitelia zdravotníctva.

Stredajší údaj o nových denných prípadoch je najvyšší od 26. júna, keď ich bolo 1588 - a zároveň je nad denným priemerom 980 prípadov z minulého týždňa a takmer dvojnásobný oproti dennému priemeru 715 infekcií v máji, keď Francúzsko začalo rušiť prísne karanténne opatrenia.

Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran v stredu už skôr vyzval občanov, aby sa neprestali chrániť pred ochorením COVID-19 spôsobovaným koronavírusom, ale dodal, že krajina "nečelí druhej vlne".

Francúzsko tiež zaznamenalo za stredu 15 nových úmrtí na COVID-19, takže celkovo ich krajina hlásila 30.238 - a je to vyšší údaj než priemerný denný nárast deväť úmrtí zaznamenávaný za posledný týždeň, pripomenula agentúra Reuters.

Francúzsko má siedmy najvyšší počet mŕtvych na COVID-19 na svete.
 
 

Počet úmrtí na COVID-19 presiahol v Brazílii 90.000

Rio de Janeiro 30. júla (TASR) - Brazília zaznamenala v stredu rekordné denné počty v prípadoch nákazy a úmrtiach na koronavírus, pričom celkový počet mŕtvych už presiahol 90.000. Pred polnocou o tom informovala tlačová agentúra AFP.

Juhoamerická krajina, ktorú zasiahla pandémie nového koronavírusu tvrdšie než iné štáty - okrem USA -, hlásila za posledných 24 hodín 69.074 nových nakazených a 1595 nových úmrtí. Celkovo zaznamenala Brazília od začiatku pandémie vyše 2,5 milióna prípadov infekcie a 90.134 úmrtí, spresnilo ministerstvo zdravotníctva.

Odborníci vravia, že skutočné počty sú zrejme oveľa vyššie, lebo v krajine s 212 miliónmi obyvateľov sa nedostatočne testuje.

K vysokým denným údajom zrejme prispeli technické záležitosti. Ministerstvo v utorok informovalo, že problémy s jeho online systémom nahlasovania spôsobili meškanie údajov zo štátu Sao Paulo. Je to najľudnatejší štát Brazílie a má najviac prípadov nákazy aj úmrtí.

Čísla však načrtávajú pochmúrnu situáciu v krajine a to, ako si počína v boji proti koronavírusu.

Od začiatku júla Brazília pravidelne zaznamenáva vyše 1000 úmrtí denne a od polovice júna vyše 30.000 nových infekcií denne.

Prezident Jair Bolsonaro čelí kritike za to, ako pristupuje k pandémii. Tento krajne pravicový líder zľahčoval koronavírus ako "chrípočku" a útočil na karanténne opatrenia zavádzané miestnymi úradmi alebo úradmi jednotlivých brazílskych štátov, ktoré chceli šírenie pandémie zastaviť. Bolsonaro argumentoval, že ekonomické následky môžu byť horšie než samotné nákazlivé ochorenie.

Hoci sa prezident tento mesiac tiež nakazil koronavírusom a vyše dva týždne musel pracovať z domácej karantény v prezidentskom paláci, závažnosť pandémie naďalej zľahčuje.
 
 
 

Brazília zrušila 4-mesačný zákaz pre cudzincov prichádzajúcich letecky

Brazília 30. júla (TASR) - Brazília sa v stredu, po štyroch mesiacoch, znovu otvorila zahraničným návštevníkom prichádzajúcim letecky. Juhoamerický štát dúfa, že takto oživí svoj turistický priemysel zničený karanténnymi opatreniami, hoci sa tam nový koronavírus stále rýchlo šíri. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

V nariadení zverejnenom vo vládnom vestníku sa uvádza, že Brazília predĺžila zákazy pre zahraničných cestujúcich prichádzajúcich po súši alebo po mori o ďalších 30 dní, ale píše sa tam tiež, že štyri mesiace platné obmedzenia "sa už netýkajú vstupu cudzincov prichádzajúcich letecky".

Tento krok urobila vláda počas pandémie napriek tomu, že Brazília ako druhá najhoršie zasiahnutá krajina na svete, po USA, zaznamenala rekordné počty denných infekcií a mŕtvych. Celkovo je v juhoamerickej krajine viac než 2,5 milióna nakazených a vyše 90.000 mŕtvych.
 
 
 

Rumunsko pre nárast nakazených sprísnilo obmedzenia

Bukurešť 30. júla (TASR) - Rumunsko prijalo v stredu nové opatrenia na zamedzenie šírenia nového druhu koronavírusu. Okrem iného sa tamojším barom a reštauráciám skrátia otváracie hodiny a nosiť rúška na tvár bude povinné aj v niektorých preplnených vonkajších priestoroch. Tamojšia vláda sa obmedzenia rozhodla zaviesť pre značný nárast nakazených, ku ktorému dochádza v ostatnom čase, informovala agentúra AFP.

V posledných ôsmich dňoch totiž v Rumunsku denne pribúdalo viac ako 1000 nových prípadov infekcie. V tejto krajine dosiaľ celkovo zaznamenali viac ako 48.000 prípadov nákazy novým koronavírusom a 2269 súvisiacich úmrtí.

V Rumunsku aj doteraz platila povinnosť nosiť rúška v uzatvorených verejných priestoroch a reštaurácie a pohostinstvá mohli svojich zákazníkov obsluhovať len vo vonkajších priestoroch, napríklad na terasách, pričom pri jednom stole nesmeli sedieť viac než štyria ľudia. Teraz však vláda obmedzenia ešte rozšírila.

"Terasy obmedzia počet svojich zákazníkov na počet stoličiek," povedal rumunský premiér Ludovic Orban. Ďalej uviedol, že o tom, na ktorých vonkajších priestranstvách bude povinné nosiť rúška, rozhodnú príslušné miestne úrady. V tejto súvislosti zmienil miesta, akými sú trhoviská či nástupištia na železničných staniciach. Povinnosť nosiť rúško sa zároveň podľa jeho slov bude týkať aj detí starších ako päť rokov.

"Nachádzame sa v kritickej chvíli a opatrenia na ochranu obyvateľstva sú momentálne veľmi dôležité," povedal v stredu médiám na tlačovej konferencii rumunský prezident Klaus Iohannis. "Som presvedčený, že spoločne dokážeme túto pandémiu obstojne zvládnuť. Návrat k stavu núdze považujem za poslednú možnosť," dodal.

Agentúra AFP pripomína, že rumunské úrady uzavreli pre zvýšený výskyt koronavírusu ešte minulý týždeň viacero dedín i jedno mesto, pričom ľuďom až na malé výnimky zakázali do nich vstupovať alebo z nich naopak odchádzať.

Nárast nových prípadov nákazy časovo koliduje s legislatívnym vákuom, do ktorého sa rumunské úrady dostali po tom, ako tamojší ústavný súd 2. júla rozhodol, že nariadením povinnej hospitalizácie porušovali ľudské práva.

Rumunský parlament neskôr v júli prijal v zrýchlenom konaní zákon, ktorý úradom umožňuje nariadiť 48-hodinovú hospitalizáciu osobám s pozitívnym testom na koronavírus, a to aj v prípade, že nevykazujú nijaké príznaky nákazy.

Medzitým, v období tzv. legislatívneho vákua trvajúceho od 2. do 20. júla, však mohli rumunské nemocnice aj napriek nesúhlasu lekárov opúšťať stovky infikovaných osôb.
 
 
 

India po prvý raz hlási viac ako 50.000 prípadov nákazy za deň

Naí Dillí 30. júla (TASR) - V Indii zaznamenali po prvý raz viac ako 50.000 nových prípadov nákazy koronavírusom za jeden deň. Informovalo o tom tamojšie ministerstvo zdravotníctva, podľa ktorého v krajine za uplynulých 24 hodín potvrdili 52.123 novoinfikovaných, píše agentúra AP.

Koronavírusom SARS-CoV-2 sa v tejto krajine dosiaľ nakazilo 1.583.792 ľudí, z nich 34.968 nákaze podľahlo. Od stredy pribudlo 775 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19.

Z ochorenia sa vyliečil viac ako jeden milión ľudí.

India je z hľadiska počtu nakazených treťou najviac zasiahnutou krajinou na svete a v tomto smere ju predstihujú už len Spojené štáty a Brazília.

India presiahla milión potvrdených prípadov nákazy len pred necelými dvoma týždňami. Mnohí zdravotnícki experti však upozorňujú na to, že svojich obyvateľov dostatočne netestuje a mnohé úmrtia, ktoré súvisia s koronavírusom, tam potom nie sú ani zaevidované.
 
 
 
 

Štát Viktória zaznamenal rekordných 723 prípadov koronavírusu

Sydney 30. júla (TASR) - Austrálsky štát Viktória zaznamenal 723 nových prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19 za posledných 24 hodín, čo je dosiaľ najvyšší denný prírastok v tomto štáte i celej krajine.

Oznámil to vo štvrtok premiér štátu Viktória Daniel Andrews, informovala tlačová agentúra DPA.

Zaznamenaný počet infekcií predstavuje viac než dvojnásobok prípadov nákazy za predošlý deň vo Viktórii, ktorá je epicentrom druhej vlny pandémie COVID-19 v Austrálii. Tento štát zároveň eviduje najvyšší počet súvisiacich úmrtí za jeden deň - 13.

Andrews oznámil prísnejšie obmedzenie pohybu obyvateľstva a povinné nosenie tvárových rúšok, ktoré začne vo Viktórii platiť od nedele. V štáte sa nakazilo už takmer 10.000 ľudí, pričom aktívnych prípadov je momentálne 5385 a hospitalizovaných je 312 pacientov.

Andrews novinárom v Melbourne povedal, že alarmujúci nárast prípadov nákazy súvisí so situáciou v domovoch pre seniorov. Dodal, že do práce chodí príliš veľa ľudí aj vtedy, keď majú príznaky ochorenia, a niektorí dokonca vtedy, keď majú pozitívny test na nový druh koronavírusu.

Hoci obyvatelia majú povolený vstup do pubov a reštaurácií pri dodržaní spoločenského odstupu, návštevy iných domácností sú zakázané.

Mesto Sydney v štáte Nový Južný Wales zaznamenalo za uplynulý deň 18 nových prípadov infekcie, vo štvrtok tam zatvorili štyri školy. Štát Queensland od soboty uzatvorí svoje hranice pre obyvateľov Sydney.

Zdravotné varovanie vydali pre queenslandské hlavné mesto Brisbane po tom, ako sa zistilo, že dve ženy na ceste zo štátu Viktória klamali pohraničnej stráži so zámerom vyhnúť sa karanténe.

Austrália celkovo eviduje 189 úmrtí na COVID-19, pričom štát Viktória ich má 105. Austrália má celkovo 5977 aktívnych prípadov, z ktorých väčšina je taktiež vo Viktórii.
 
 
 

Počet prípadov nákazy koronavírusom presiahol v Peru 400.000

Lima 30. júla (TASR) - Počet infikovaných ochorením COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus SARS-CoV-2, sa v Peru v stredu zvýšil o 5678, čo je najvyšší denný nárast za šesť týždňov. Celkovo tak počet prípadov nákazy v krajine presiahol 400.000, informovala vo štvrtok agentúra AFP.

V juhoamerickej krajine doposiaľ ochoreniu podľahlo takmer 19.000 ľudí, za uplynulých 24 hodín tam zaznamenali 204 úmrtí.

Po Brazílii a Mexiku ide v oblasti Latinskej Ameriky o tretiu najzasiahnutejšiu krajinu.

Peru začalo 1. júla postupne uvoľňovať karanténne opatrenia pre väčšinu regiónov vrátane hlavného mesta Lima.
 
 
 
 

Počet nových prípadov nakazených v Rusku stúpol o viac ako 5500

Moskva 30. júla (TASR) - Počet potvrdených prípadov infekcie novým druhom koronavírusu v Rusku stúpol za posledných 24 hodín o 5509 na celkovo 834.499 nakazených osôb, informovalo vo štvrtok tamojšie protivírusové krízové centrum, ktoré citovala agentúra TASS.

Ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo za posledných 24 hodín 129 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 13.802.

Počet vyliečených pacientov sa v priebehu jedného dňa zvýšil o 9322 a dosiahol 629.655.

Denná miera rastu počtu nakazených je aktuálne podľa centra približne 0,7 percenta. Ochoreniu podľahlo 1,65 percenta z infikovaných.
 
 

Počet prípadov nákazy koronavírusom prekročil 17 miliónov

Paríž 30. júla (TASR) - Počet prípadov infekcie novým druhom koronavírusu, ktorý sa koncom vlaňajška začal celosvetovo šíriť z pevninskej Číny, prekročil vo štvrtok 17 miliónov.

Vyplýva to z bilancie tlačovej agentúry AFP vychádzajúcej z oficiálnych údajov, ktoré boli k dispozícií o 09.00 h SELČ.

Na svete bolo zaevidovaných najmenej 17.022.877 prípadom nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, pričom za posledné štyri dni ich pribudol približne milión.

Najviac postihnutou krajinou zostávajú aj naďalej Spojené štáty, kde sú v súčasnosti 4.426.982 infikovaných. Nákaze COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, tam doposiaľ podľahlo 150.713 ľudí.
 
 

Poľsko zvažuje opať zaviesť karanténu po návrate z niektorých krajín

Varšava 30. júla (TASR) - Poľsko zvažuje opätovné zavedenie karanténnych opatrení pre cestujúcich vracajúcich sa domov z krajín, v ktorých momentálne narastá počet osôb nakazených novým druhom koronavírusu. Povedal to vo štvrtok v rozhovore pre súkromný spravodajský kanál Polsat hovorca poľskej vlády Piotr Müller. Píše o tom agentúra Reuters.

"Uvažujeme o zavedení karanténnych opatrení pre konkrétne krajiny Európskej únie, ako aj mimo EÚ," pripustil Müller. O aké krajiny ide, hovorca neuviedol.

Spomenul však krajiny ako Španielsko a Francúzsko, ktoré vyvolávajú obavy v súvislosti so situáciou okolo koronavírusu.

Dodal, že vláda môže rozhodnutie v tejto veci oznámiť aj v priebehu niekoľkých dní, ak sa situácia v danej krajine zhorší.

Aj Poľsko zažíva opätovný nárast nových prípadov nákazy koronavírusom. V sobotu zaznamenali v krajine 584 novoinfikovaných, čo predstavovalo druhý najvyšší denný nárast od začiatku vypuknutia pandémie.

Celkovo evidujú v krajine 44.416 nakazených osôb a 1694 súvisiacich úmrtí.
 
 

Ukrajina eviduje takmer 1200 nových prípadov nákazy koronavírusom

Kyjev 30. júla (TASR) - Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 1197 na celkovo 68.794, informovala vo štvrtok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Nákaze COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, podľahlo za uplynulý deň na Ukrajine 23 ľudí, čím ich počet stúpol na 1673. Za posledných 24 hodín sa 760 ľudí z nákazy vyliečilo. Celkový počet vyliečených tak od vypuknutia pandémie dosiahol 38.154.

Najviac prípadov za uplynulý deň zaznamenali v metropole Kyjev (199), v Ľvovskej oblasti (131) a Rivnenskej oblasti (105).
 
 

Poľsko hlási rekordný počet prípadov nákazy koronavírusom

Varšava 30. júla (TASR) - V Poľsku zaznamenali za posledných 24 hodín 615 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je najviac od vypuknutia pandémie. Celkový počet infikovaných tak v Poľsku dosiahol 45.031. Informovala o tom vo štvrtok agentúra PAP s odvolaním sa na vyhlásenie poľského ministerstva zdravotníctva.

Za posledný deň ochoreniu COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, podľahlo v Poľsku ďalších 15 ľudí, čím sa ich počet zvýšil na 1709.

Poľské ministerstvo zdravotníctva tiež uviedlo, že s podozrením na infekciu koronavírusom bolo za posledných 24 hodín hospitalizovaných 1694 ľudí, 97.561 osôb sa nachádza v karanténe, 8094 ľudí je pod epidemiologickým dohľadom a doposiaľ 33.643 ľudí sa z nákazy vyliečilo.

Prvý prípad nákazy novým koronavírusom, ktorý sa do zvyšku sveta rozšíril z pevninskej Číny, zaznamenali v Poľsku 4. marca. Stav epidémie bol v krajine vyhlásený 20. marca a 31. marca poľská vláda zaviedla ďalšie opatrenia obmedzujúce pohyb osôb. Niektoré zo zavedených opatrení boli 20. apríla zmiernené, pričom k ich ďalšiemu zmierňovaniu dochádzalo v priebehu mája a júna.
 
 

Ani po 15. auguste v Maďasrku nebudú možné podujatia pre vyše 500 ľudí

Budapešť 30. júla (TASR) - Maďarská vláda považuje prípadné zmiernenie aktuálnych epidemiologických opatrení za súčasného stavu šírenia nového druhu koronavírusu za riskantné a preto rozhodla, že ani po 15. auguste ešte nebude možné organizovať podujatia pre viac ako 500 ľudí. Povedal to vo štvrtok v Budapešti šéf úradu vlády Gergely Gulyás.

Podľa spravodajského servera 24.hu viacerí hudobníci a speváci už dávnejšie kritizovali vládu za to, že odkladá rozhodnutie o zmiernení opatrení, ktoré by umožnilo uskutočňovať väčšie koncerty, pričom však futbalové zápasy vládny kabinet už povolil.

Server pripomenul, že pred dvoma týždňami vláda rozhodla o tom, že na Deň sv. Štefana 20. augusta sa tradičný ohňostroj, koncerty, ale ani letecká prehliadka nebudú môcť uskutočniť.

Počet aktívnych prípadov koronavírusovej nákazy v krajine už niekoľko dní stúpa. Za posledný deň vzrástol o 12 - na 542. Počas uplynulých 24 hodín potvrdili 19 nových prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2.

Úmrtia na ochorenie COVID-19 spôsobované novým koronavírusom nepribudli, ich počet zostáva na hodnote 596. Celkový počet nakazených dosiahol 4484.
 
 

Británia predlžuje domácu karanténu z pôvodných sedem na desať dní

Londýn 30. júla (TASR) - Každý, kto bol v Británii pozitívne otestovaný na nový druh koronavírusu alebo vykazuje príznaky nákazy, bude musieť podstúpiť desaťdňovú domácu izoláciu namiesto predchádzajúcich siedmich dní.

Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na britskú vládu, ktorá k tomuto kroku pristúpila na základe nízkej, ale zjavnej možnosti, že ľudia, ktorí ochoreli v dôsledku koronavírusu, môžu zostať infekční dlhšie obdobie.

"U ľudí s príznakmi je (ochorenie) COVID-19 najinfekčnejšie tesne pred a počas prvých dní po objavení príznakov," uviedli vo štvrtok vo vyhlásení poprední britskí lekári.

Dodali, že vedecké "dôkazy najnovšie ukazujú, že ľudia s ochorením COVID-19, ktorí nie sú ťažko chorí a zotavujú sa, majú nízku, ale reálnu možnosť prenosu nákazy 7. až 9. deň po začiatku choroby".

Vláda uviedla, že nariadenie nadobúda účinnosť okamžite.
 
 

V Česku chcú na koronavírus denne otestovať až 25.000 ľudí

Praha 30. júla (TASR) - Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch predstavil vo štvrtok novú Národnú stratégiu testovania na koronavírus. Počet ľudí, ktorých v Česku denne otestujú na ochorenie COVID-19, by sa tak mohol zvýšiť až na 25.000. České laboratóriá dokážu v súčasnosti urobiť 17.000 testov, informuje spravodajský portál ČT24.

Aktuálne vykonáva testy na nový koronavírus SARS-CoV-2 v Česku približne 105 laboratórií, väčšina z nich je súkromná. Denne pritom vykonajú zhruba 4300 testov.

Počet testov by sa mal zvýšiť pomocou siete hlavných laboratórií, ktoré budú testovať denne vrátane víkendov. Tieto laboratóriá by mali byť schopné otestovať denne 15.000 ľudí a pri zapojení ďalších zariadení by bolo možné dosiahnuť 25.000 testov za deň.

Aspoň jedno hlavné laboratórium by pritom podľa Vojtěcha malo byť v každom kraji. Testovať by mohli aj krajské nemocnice, a to tam, kde ministerstvo zdravotníctva nemá na testovanie vlastné kapacity.

Vojtěch upozornil na to, že zvýšiť by sa mala aj rýchlosť testovania a takisto by sa mala dodržiavať lehota 48 hodín na vyhodnotenie testu po odobratí vzorky.

Minister ďalej povedal, že keď sa začne chrípková sezóna, všeobecní lekári budú na testy na koronavírus posielať najmä rizikové skupiny obyvateľstva - seniorov, ľudí s onkologickým ochorením či s cukrovkou, píše portál Novinky.cz.

V Česku je aktuálne 4290 ľudí nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, pričom v nemocniciach ich leží 120. V stredu pribudlo 278 potvrdených prípadov nákazy. Viac infikovaných zaznamenalo tamojšie ministerstvo zdravotníctva len 24. júla, keď ich pribudlo 279.
 
 

Vyberte región